Kinepedia

Loading Events

« All Events

Voorkeurshouding, torticollis en vormafwijkingen van het babyhoofd

19 November @ 09:00 - 17:00

Hoe behandel je als kinesitherapeut plagiocephalie? Welke verschillende vormen van torticollis zijn er? Wanneer is het noodzakelijk om ouders met hun kind door te verwijzen voor verder onderzoek? Wanneer is een chirurgische interventie noodzakelijk? Hoe ga je als therapeut aan de slag met kinderen met een schedelafwijking? Welke tips kan je ouders meegeven? Op deze vragen krijg je tijdens deze studiedag een antwoord.

Dr. Hans Delye, Gudrun Goffin en Eline Vandenabeele nemen je mee in deze interessante materie. Vanuit hun expertise en op basis van de recente wetenschappelijke literatuur gaan ze dieper in op de etiologie, incidentie en theoretische achtergrond van voorkeurshouding, torticollis en vormafwijkingen van het babyhoofd zoals craniosynostose. We bekijken deze aandoeningen vanuit verschillende invalshoeken. We lichten kort de normale ontwikkeling toe.

Na de theoretische kadering in de voormiddag, gaan we in de namiddag praktisch aan de slag. Hoe kan je een klinische evaluatie maken? Hoe bouw je je behandelplan op? Welke adviezen kan je ouders geven naar positionering, handling en stimulatie? Is preventie zinvol en hoe kan je dit als therapeut aanpakken? Welke technieken kan je gebruiken? Vanuit een evidence based aanpak bouwen we mogelijke behandelsessies op en geven we tips en tricks.

Na deze studiedag heb je voldoende inzicht om constructief aan de slag te gaan met kinderen met een voorkeurshouding, torticollis of vormafwijking.

Leerdoelen

  • Je krijgt inzicht in de verschillende vormingen van toticollis, voorkeurshouding en vormafwijkingen van het babyhoofd.
  • Je krijgt inzicht in wanneer een doorverwijzing noodzakelijk is.
  • Je krijgt een overzicht van de huidige wetenschappelijke inzichten rond plagiocephalie, torticollis en vormafwijkingen van het babyhoofd.
  • Je leert een anamnese en klinisch onderzoek afnemen.
  • Je leert kinesitherapeutische behandeltechnieken gelinkt aan de verschillende pathologie├źn.
  • Je krijgt inzicht rond ouderinstructie.
  • Je krijgt een overzicht van de mogelijke interventies (al dan niet chirurgisch).

Meer informatie en inschrijven klik hier

Details

Date:
19 November
Time:
09:00 - 17:00